20 Kasım 2016

Professional Scrum Master I (PSM I) Sertifikası ve Sınav Hakkındaki Detaylar

Professional Scrum Master I (PSM I) BURAK AVCI

Yazılım geliştirme metodolojisi Agile & Scrum'ın son zamanlarda popülerliği gittikçe artıyor. Bu artış ile birlikte Scrum'ın sertifikalarına ilgide hem Türkiye hemde dünyada oldukça artıyor. Scrum'ın en popüler sertifikalarından biri olan PSM I sertifikası nedir? nasıl alınır? ve sınav detayları hakkında birçok bilgiyi bu başlıkta yazmaya çalışacağım.

Professional Scrum Master I kısa adıyla PSM I sertifikası uluslar arası bir sertifika olup scrum.org üzerinden alınmaktadır. Sınav çoktan seçmeli 80 sorudan oluşmaktadır. Soruların bir kısmı Scrum Open Assessment'dan çekilip diğerleri Scrum soru havuzundan seçilmektedir. Sınavda aynı soruda birden fazla seçenek seçmenizi isteyebilir ve ne kadar seçeceğinizi soruda söylüyor. True/False ve tek şıklı sorularda gelmektedir. Sınav süresi 60 dakikadır ve Scrum.org'dan satın aldığınız şifreyi girdiğiniz an sınav başlamaktadır.

Sınav olurken tereddüt ettiğiniz sorular için Bookmark this question diyerek sınav sonunda bu sorulara tekrar dönebiliyorsunuz. Sınav ücreti 150 dolar olup Get Certified kısmından Online sınav şifresi alabilirsiniz. Aldığınız şifre hiçbir zaman Expire olmuyor, tek kullanımlık şifre olup sınava gireceğiniz zaman kullanabiliyorsunuz. Sınava hazır olduğunuzda Start Assessment kısmından şifrenizi girerek sınava başlayabilirsiniz.

Sınavdaki sorular İngilizcedir ve %85 başarılı olursanız (80 sorudan 68 doğru) sertifikayı almaya hak kazanıyorsunuz.

Sınava hazırlanırken; ilk olarak Scrum Open Assessment'daki soruların hepsini %100 yapana kadar çözün. Toplamda 30 soru olup havuzda ise 40-50 soru vardır. Bunların hepsini ezberleyin ve çözme süresini 5 dakikanın altına getirin.

Scrum Guide'ın hem Türkçe'sini hemde İngilizce'sini baştan sona kadar iki, üç kere okuyunuz. Ayrıca PSF eğitimi de alıp bu sınava girebilirsiniz. Bu eğitimlerin düzenlediği sınava yönelik Workshop etkinlikleri oluyor ve bunlara kesinlikle katılmanızı tavsiye ederim. İnternet üzerinde PSM I ile alakalı bazı Dump ve örnek sınavlar oluyor bunları çözebilirsiniz. Sınavdaki bazı sorular ve cevapları Scrum Formu (www.scrum.org/forums) kısmında tartışılıyor, buraya da göz atabilirsiniz. Son olarak Scrum'ın doğru uygulandığı bir takımda çalışıyorsanız ve baya Sprint koştur duysanız sertifikayı almak sizin için daha kolay olacaktır.

Sınavı başarıyla bitirdiğinizde Scrum.org'daki kayıtlı E-Posta adresinize aşağıdaki gibi başarı oranınız ve puanınız gelecektir;

Professional Scrum Master I (PSM I)

Daha önce PSM I sertifikası alanları ise Scrum.org Certifications kısmından görebilirsiniz. Açılan sayfada Ad, Soyad ve sertifika seçerek listeleme yapabilirsiniz.

Burak AVCI Scrum.Org Üyeliğim: https://www.scrum.org/user/209627/

Sertifika sınavdan hemen sonra Online PDF şeklinde size gönderilmektedir. Scrum.org'daki üyelik kısmına geldiğinizde Badge kısmında sertifikanızı görebilirsiniz.

Professional Scrum Master I (PSM I)

Scrum.org'daki diğer sertifikaları aşağıda sıraladım. Ürün yöneticileri için Product Owner ve Development Team üyeleri için Professional Scrum Developer sertifikalarını araştırmanızı öneririm. İkisi içinde Open Assessment mevcuttur. Şimdiden sınava gireceklere başarılar dilerim.

PSM I (Professional Scrum Master I)
PSM II (Professional Scrum Master II)
PSM III (Professional Scrum Master III)
PSPO I (Professional Scrum Product Owner I)
PSPO II (Professional Scrum Product Owner II)
PSD I (Professional Scrum Developer I)
SPS (Professional Scrum Master Trainer I)

Kaynaklar
www.scrum.org/Assessments/Professional-Scrum-Master-Assessments/PSM-I-Assessment
www.scrum.org/Courses/Professional-Scrum-Foundations
www.scrum.org/Courses/Professional-Scrum-Master
www.scrumalliance.org (Kaynak olarak inceleyebilirsiniz)
www.scrumguides.org (Scrum Guide Türkçe ve İngilizce)
blog.scrum.org (Scrum Blog'daki yazıları takip edebilirsiniz)
mlapshin.com/index.php/psm-quiz (PSM I Quiz Mikhail Lapshin)
mplaza.pm/professional-scrum-master-certification-preparation-program (Sınav Örneği)
mplaza.pm/product/scrum-master-training-manual
mplaza.pm/product/psm-preparation-practice-test (PSM I Preparation Practice Exams)
www.scrum.org (Scrum.org ve Sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz)
www.scrum.org/Courses/Professional-Scrum-Master/PSM-Subject-Areas (Kitaplar)
www.quora.com/How-do-I-pass-the-Scrum-PSM-1-exam (How do I pass the Scrum (PSM 1) Exam)
www.scrumstudy.com/free-resources.asp (Scrum Study Free Resources)
www.linkedin.com/company/scrum-org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.