27 Kasım 2016

Dolar Ne Olur, Nereye Gider? Doları Anlamak Gerek

Dolar Ne Olur, Nereye Gider? Doları Anlamak Gerek

Dolar son birkaç aydır Amerikan seçimleri de biraz politik sebeple bahane edilerek aşırı bir yükselişe geçti. Özellikle Hisse senedi (BIST) piyasalarının tek rakibi şu an Döviz kurlarından Dolar gibi gözüküyor. Yatırımcılar ise Emtia dediğimiz başta Altın olmak üzere buralara yatırımı azaltmayı düşünüyor.

Peki doların ilk olarak amacı nedir, ne zaman alınır ve satılır bunun üzerine biraz düşünelim. Öncelikle yatırım limanı olan Emtia yani Altın bundan sonraki dönemlerde bir yatırım aracı olmaktan çıkabilir. Çünkü Vadeli mevduat faizi (%11-13) ile elinizdeki sabit altının değeri kafa kafaya hatta bazı zamanlar altının değeri aylık mevduat faiz gelirinden bile düşük olacağından yatırımcı altın ile risk ve zaman kaybetmek istemeyecektir. Paranın değerini koruması konusunda E-Mevduat faizi ile enflasyona karşı direnebilir ama altın ile altında kalabilirsiniz.

Birikim veya gecelik faiz oranlarının değeri piyasa şartlarında (%11-14) aralığına geldiğinde ise Emtia yatırım pazarı gittikçe değer kaybedecek ve her parasını hazırda tutan yatırımcı Dolara yönelik hamleler yapmaya başlayacaktır. Doların iniş ve çıkışlarını kestirebilenler Birikim-Gecelik vadeli hesaplarından işlem saatlerinde parasını çıkarıp dolar alacaktır (Döviz değil, Euro).

İlk resimde Doların 3 aylık dönemini görebilirsiniz. Doların psikolojisini şöyle anlatabilirim; Dolar genelde belli aralıklarda birden çıkıp inen ve o aralığın ortasında biraz bekleyip kendi yerini, benim yerim burada artık geri dönmem diye piyasaya mesaj veren bir para cinsine dönüştü. Özellikle dolar 2,90 ve 2,99 arasında çok gidip geldiğinde 2,95 bandını kendi eşiği olarak piyasaya söylemişti. 15 Temmuz gibi önemli olaylarda ise 3,00 veya 3,05'den dolarını bozduran kişide çok oldu, 2,89-2,90 seviyesinde alanlar özellikle.

Eylül başı gibi doların 3,10'un üzerine çıkacağını birçok ekonomi yorumcusu söylüyordu. Fakat bugün 3,45-3,50 bandına geleceğini kimse tahmin edemezdi. Peki dolar bundan sonra ne yapar? Artık 3,00 psikolojisini çoktan geçen dolar eğer hem Hisse senedi piyasalarını hem de Emtia (Altın) piyasalarının makasını daha da daraltmak için kendisini 3,32-3,40 arası bandına çekmelidir. Bunu yaparsa birçok yatırımcı dolar alacaktır.

Hafta içi Dolar 3,50'de olabilir fakat doların Ekim-Kasım aralığını artık kimse tahmin edemediği için ben risk alıp 3,40-3,45 arası hafta içi dolar almanızı çok önermem. 3,40'ın altına gerileceği zaman doları izlemenizi önerebilirim. 3,32-3,40 bandı çok önemli, bu aralığa çekilmesini şu an birçok ufak ve büyük yatırımcı bekliyor. 29 Eylül 2016 tarihinde Dolar 3,00 iken Bugün (27 Kasım 2016) 3,45 olup %15 değer kazanmıştır. Yıl sonuna doğru veya 2017 Ocak'da Dolar 3,50 bandını kendi eşiği olarak piyasaya söyleyebilir.

Doların Durumunu ve Ekonomiyi Takip ettiğim kaynaklar;
tr.investing.com/currencies/usd-try (Investing ve Mobil Uygulaması)
finans.mynet.com/doviz/usd-dolar (Mynet Finans)
Hafta içi her akşam saat 22:00'da Bloomberg HT'de Barış Esen ile Küresel Piyasalar

Burak AVCI - Update: 01.04.2021