21 Aralık 2015

Domain Adresini Blogger'e Yönlendirmek ve CNAME Ayarlarını Yapmak

Domaini Blogger'e Yönlendirmek ve Yandex DNS Ayarları

Domain Register firmasından aldığımız alan adını, Blogger'a tanımlatarak Hosting'miş gibi kullanabiliriz. Bu sayede direkt maskeleme veya standart yönlendirme gibi basit yönlendirme dışında blog adresimizi bir Hosting'de (Alanda) barındırıyormuş gibi kullanabiliriz. Bu uygulama hem SEO açısından hem de barındırma hizmeti açısından önemli ve yararlı bir uygulamadır. Bu teknoloji sayesinde ekstradan Hosting veya VDS hizmeti almamıza gerek kalmayacaktır.

Bu işlem aslında iki adet CNAME ile yapılabilen kolay bir işlemdir. Hem Domain adresimizi Blogger alt yapısında kullanacağız hem de DNS adreslerimizi Yandex DNS'e devrederek Mail ve Yandex DNS hizmetinden yararlanacağız. Yandex DNS konusunu başka makalemde anlatacağım. Siz sadece Blogger CNAME işlemini Domain Register'nızın panelinden de yapabilirsiniz.

1) Blogger CNAME Adreslerimizi Alalım (2 Adet)

Blogger.com adresinden Blogger paneline girelim. Ayarlar kısmından Temel sekmesini açın. Yayıncılık kısmında düzenle diyerek yönlenecek domain adınızı başında www olarak girmeniz ve kaydet demeniz gerekmektedir.

Domain Adresini Blogger'e Yönlendirmek ve CNAME Ayarlarını Yapmak

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi iki adet CNAME kodu verecektir. İlk CNAME kodu klasik olan www ve ghs.google.com CNAME adresi, ikincisi ise size özgü olan CNAME adresidir. Bu iki kodu Domain Register'nızın DNS Kayıtları veya DNS Düzenleyicisi kısmından girmeniz yeterli olacaktır. CNAME kısmından Sunucu Adı alanına ilk veriyi örnek www İkinci Adı alanına ikinci veriyi örnek ghs.google.com bilgilerini girerek CNAME kaydı ekleyebilirsiniz.

Domain Adresini Blogger'e Yönlendirmek ve CNAME Ayarlarını Yapmak

İki CNAME kaydını ekledikten sonra Blogger panelinize giderek kontrol edebilirsiniz. 1-2 saat içerisinde aşağıdaki gibi yönlediriyor yazısını görebilirsiniz. Bu senkronizasyondan sonra artık yeni alan adınız ile blog adresinize giriş yapabilirsiniz.

Domaini Blogger'e Yönlendirmek ve Yandex DNS Ayarları

2) WWW. Olmadan Siteye Girmiyor, Blog Açılmıyor Hatası ve Çözümü


Domaini Blogger'e Yönlendirmek ve Yandex DNS Ayarları

Resimdeki gibi onay işareti koymayı unutmayın, sonra Kaydet butonuna basın. www ibaresi yazılmasa da domain adresiniz açılabilsin. Bunu yaptığınız halde 48 saat içinde Blogger www sorunu alıyorsanız Domain Register'nızın EK DNS Paneline (DNS Düzenleyici) girin. Yeni A Kaydı oluşturun.

Kayıt Tipi: A
Host (Sunucu Adı): www olmadan site adresiniz sadece, boşluk yerine @ işareti yazın
Değer (Yönlendirilecek Yer): 173.194.70.121

Yaptığınız ayarları kaydedin. 48 saat içerisinde sorun çözülecektir. Ayrıca yeni gelen düzenleme ile birlikte aşağıdaki 4 adet Google A tipi IP kaydını da eklemeyi unutmayınız. Aşağıdaki IP adreslerini DNS adresi olarak değil A kayıt tipi olarak eklemeniz gerekecektir. Sunucu Adı kısmına @ yazarak geçiniz Yönlendirilecek Yer kısmına ise IP adresini yazarak bu şekilde 4 adet A tipi kayıt ekleyiniz.

* 216.239.32.21
* 216.239.34.21
* 216.239.36.21
* 216.239.38.21

Önemli: CNAME kodu her domain için bir defa oluşturulmaktadır ve bunu ilk yaparken mutlaka dikkatli yapıp kodu kaybetmeyin. Çünkü Blogger bir daha kod oluşturmuyor. Eğer bu kodu kaybederseniz, Ayarlardan sitenin Blogger alt alan ismini değiştirip (Örnek: yeniblog.blogspot.com) yeni CNAME kodu alınız ve Domain Register paneline tekrardan tanımlayınız.

Burak AVCI - Update: 25.11.2020