5 Eylül 2015

Özelliklerine Göre 2015'in En iyi Android Telefonları

Özelliklerine Göre En iyi 2015 Android Telefonlar

Android telefon seçerken birçok özelliğini karşılaştırarak en uygun fiyatını tercih etmeye çalışıyoruz. Kimisi fiyat performans telefonlarına bakarken, bazı kullanıcılar parayı ikinci planda tutup en iyisini tercih ediyor.

Tüketicilerin en çok tercih sebeplerini listeleyerek, özelliklerine göre en iyi Android telefonları bu başlık altında toplayacağım. Aynı zamanda telefon seçerken veya telefon karşılaştırırken hangi sitelerden yararlandığımı da sizlerle paylaşacağım.

Fiyat/Performans Telefonları

1) Fiyat/Performans Telefonları

Türkiye şartlarında Fiyat/Performans telefonları için fiyat eşiği 1000 TL'dir. Bu fiyat üzerindeki telefonlar Fiyat/Performans kategorisine bence girmezler. 2015 için hem pil bakımından iyi bir çıkış yakalayan hemde Fiyat/Performans kategorisinde rakiplerine üstünlük sağlayan telefon Lenovo P70 olup piyasa fiyatı ortalama 800 TL'dir.

5 inç den Vazgeçmem

2) 5 inç den Vazgeçmem

Telefonların boyutları hem taşıması hem kullanması bakımından bazen sorun olabiliyor. Samsung'un Tablet telefon modeli Note serisinden sonra 5.5 inç veya daha fazla boyuttaki telefonlar hayatımıza girdi. Tamam telefon ekranı büyük olsun da 5.5 inç nedir bu kadarda değil. Ben 5 inç den (istisna olarak 5.1 ve 5.3 arasındaki telefonları da listeye koydum) fazlasını kullanmam diyenler için en iyisinde başlayarak telefonları sıralıyorum;

Samsung Galaxy S6 Edge (5.1 inç)
Samsung Galaxy S6 (5.1 inç)
HTC One M9+ (5.2 inç)
HTC One M9 (5 inç) 5 inç telefonlar arasında en iyisi
Sony Xperia Z3+ (5.2 inç)
HTC One M8s (5 inç) 
Samsung Galaxy S5 (5.1 İnç)
Sony Xperia Z2 (5.2 İnç)
Meizu MX4 32GB (5.3 İnç)
General Mobile Discovery Elite Plus (5.2 İnç)
Lenovo P70 (5 inç)
Samsung Galaxy Alpha (4.7 inç)

Lenovo P70'in altındaki telefonlar eski amiral telefonlardır. Özellikle iki sene önceki amirallerden Samsung Galaxy S4 ile karşılaştırdığımda Lenovo P70 daha cazip.

Sony Xperia Z1, Samsung Galaxy S4, HTC One (E8), HTC One (M8), LG G2, HTC Desire EyeSony Xperia Z2 gibi telefonlar ekran çözünürlüğü veya bir takım donanımsal özellikler Lenovo P70'den iyi olsa da fiyat, performans ve en önemlisi pil kapasitesi bakımından Lenovo P70 daha cazip.

Şunu da eklemek gerekir. Sony Xperia Z3 Compact 4.6 İnç telefonu bu kategoride değerlendirecek olursam. Şuan ki piyasa fiyatı ortalama 1300 TL yeni gelen Android 5 sürümü ve insanların uygulama kullanma aktifliğini göz önünde bulunduracak olursak eski amiral telefonlar yerine Fiyat Performans telefonlarına bakın derim. Çünkü Pil sorunu en büyük sorun. Örneğin Lenovo P70 ile eski amiraller performans testine girince ya düşük yada çok az farkla yüksek oluyor. Ama pil, fiyat gibi konular işin içine girince eski amiraller pek cazip gelmiyor.

Eski amiral telefonları almak isteyen arkadaşlara önerim mutlaka Lenovo P70 veya ona yakın Fiyat Performans telefonları ile detaylı kıyaslama yapıp seçimlerini ona göre yapsınlar.

5.5 inç ve Üzeri Telefonlar

3) 5.5 inç ve Üzeri Telefonlar

Note serisini kullandıktan sonra 5.5 inç ve altı bana yetmiyor diyenler için en iyisinde başlayarak telefonları sıralıyorum;

Samsung Galaxy S6 Edge+ (5.7 İnç)
Samsung Galaxy Note 5 (5.7 İnç)
Samsung Galaxy Note 4 (5.7 İnç)
LG G Flex 2 32GB (5.5 İnç) LG G4 alacaklar için karşılaştırın derim.
Samsung Galaxy Note Edge (5.5 İnç)
Meizu MX4 Pro 32GB (5.5 İnç)
Lenovo Vibe Z2 Pro (6 İnç)
Samsung Galaxy Note 3 (5.7 İnç)
Samsung Galaxy A8 (Türkiye'de işlemci olarak Exynos 5430 modeli satılıyor)
Huawei Ascend Mate 7 32GB (6 İnç) Özellikleri göre fazla pahalı
LG G3 32GB (5.5 İnç) Fiyatları düştü ve düşecek, orta seviye kullanıcılar düşünün derim.
Asus ZenFone 2 (32GB/64GB) (5.5 İnç)
General Mobile Discovery Elite (5.5 İnç)

Lenovo Vibe Z2 sırlamaya koymuyorum. 5.5 inç telefonlarda hem fiyat hemde performans olarak eşik telefonu LG G3 32GB olarak belirledim. 5.5 inç telefon alırken eşik telefonla karşılaştırma yapın sonra alın.

Asus telefonlarda fabrikasyon hatası çok olduğu için pek tavsiye edemiyorum. Kullanıcıların yarısından fazlası garantiye telefonlarını geri veriyorlar. Bu yüzden Asus alıyorsanız ve şanslı iseniz telefonunuzu kullanmaya devam edin.

Bu kategoride sıralama yaparken Dahili Depolama alanı 32 GB ve üzerine olanları seçtim. Şu andan itibaren eğer yeni bir telefon alacaksanız asla 32 GB altında dahili depolama alanı olan telefonları seçmeyin. Artık işletim sisteminin kendisi (Android 5 ve Android 6) ve güncellemeleri ile toplam kapladığı alan 10 GB olduğu için 16 GB dahili hafızası olan telefonların tarihe karışma vakti geldi.

2015 Amiral Telefonlar

4) 2015 Amiral Telefonlar

Para problem değil (Genelde 2000 TL ve üzerine telefonlar) bana en iyisini söyle diyenler için sıralıyorum;

Sony Xperia Z5 Premium
Samsung Galaxy S6 Edge+
Samsung Galaxy Note 5
Sony Xperia Z5
Samsung Galaxy S6 Edge (32GB/64GB)
Samsung Galaxy S6 64GB
HTC One M9+
HTC One M9
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3+
LG G Flex 2 32GB (Fiyatları 1400 TL ye kadar düştü, Fiyat önemli diyenler bir düşünün derim.)
LG G4 (Almadan önce LG G Flex 2 32GB ile karşılaştırın derim.)

5) Takibe Aldıklarım
Samsung Galaxy S6 Edge 128GB (5.1 inç ve 128 GB)
Samsung Galaxy S6 128GB (5.1 inç ve 128 GB)
Samsung Galaxy S6 Edge 64GB (5.1 inç ve 64 GB)
Samsung Galaxy S6 64GB (5.1 inç ve 64 GB)
Lenovo Vibe Shot (5 inç ve 32 GB)

Konudaki karşılaştırmalar tarafımca yapılmıştır. birbirine çok yakın olan telefonlarda pil kapasitesi, işlemci hızları, fiyat ve Antutu Benchmark ve marka deneyimlerine göre kendimce sıraladım. Yukarıdaki kategorilerde olmayıp Türkiye'de satışı olan ve değerlendirmeye değer telefon varsa, tam model ismini bana mail atabilir veya yorum olarak yazabilirsiniz.

Malzeme kalitesinden biraz bahsedecek olursak; Sony ve HTC markaları bu konuda başarılı. Samsung'ta hem malzeme kalitesinin düşüklüğü olsun, belli bir süreden sonra deforme olma, Güç tuşunda içe kayma ve buna bağlı olarak telefonun kendini zaman zaman yeniden başlatması gibi önemli sorunları var. LG markasının ise kronik sorunu fazla ısınma problemi. Asus ise Zenfone 5 ve 6 serisi ile fabrikasyon hatalarından dolayı piyasada kötü bir izlenim bıraktı. Kullanıcıların çoğu değişim veya para talep etti.

Samsung s6 ve s6 Edge+

Amiral Telefonlarda 32 GB Yanılgısı;

Teknoloji mağazalarında sizler için Amiral Samsung marka telefonlardan: Samsung Galaxy S6 Edge+Samsung Galaxy S6 Edge ve Samsung Galaxy Note 5 dahili hafıza ve sistemin kapladığı alanı inceledim. Android sürümü 5.5.1 kurulu 32 GB dahili hafızaya sahip telefonlarda işletim sistemini kapladığı alan 15-16 GB birde buna Android 6.0 Marshmallow güncellemesi geldiğini düşünün, o zaman felaket. Bu yüzden Amiral telefon alacaklara dahili hafıza 64 GB almalarını öneririm.

Samsung Note 5

HTC One M9'da ise işletim isteminin kapladığı alan 10 GB. Ekran boyutu olarak Samsung Galaxy S4 ile aynı 5 inç olmasına rağmen gövde boyutu olarak daha büyük.

HTC One M9

HTC ve Samsung

Yararlandığım Kaynaklar;

epey.com Detaylı karşılaştırma sitesi, telefon alırken ve karşılaştırma yaparken mutlaka kullanın. Aynı zamanda Tablet, TV karşılaştırma seçenekleri de mevcut.

kiyas.la Telefon karşılaştırma konusunda size ek fikir verebilecek başka bir site.

gsmarena.com Detaylı karşılaştırma sitesidir. seçtiğiniz telefonları Compare diyerek detaylı olarak karşılaştırabilirsiniz.

antutu.com Telefonların AnTuTu Benchmark değerlerine sitesinden bakabilirsiniz.

androidbenchmark.net Android telefonlar için detaylı Benchmark sitesi.

En Uygun Fiyat Nerede?
Almak istediğiniz telefon en ucuz nerede, Fiyat karşılaştırması için yararlanabileceğiniz siteler ise; akakce.com, cimri.com, bilio.com

Telefonumu Satacağım Değeri Ne Eder?
Telefonumu satmak istiyorum diyenler için ise ikinci el piyasası sahibinden.com üzerinden ortalama fiyatları öğrenip, satabilirler.

Telefonumda Donanımsal Sorun var Ne Yapabilirim?
Yine en çok aldığım sorulardan biri donanımsal sorular. Ekranda sarı leke var, kamerada çizik var veya noktalar var, ekran camı çatladı, telefon su geçirdi, arka ve yan kapaklar zedelendi, telefon kendi kendine yeniden başlatıyor kısacası pil sorunu bu gibi sorunlarda eğer telefonunuzun garantisi devam ediyorsa önce garantiye verin. Garantisi bitti veya telefonunuzu yaptırmak, fiyat almak istiyorsanız cepfix.com sitesinden yararlanabilirsiniz.

Burak Avcıoğlu