2 Ağustos 2015

Mobil Canlı Yayın Uygulaması: Periscope ve Detaylı Kulanım Rehberi

Periscope Nedir

Periscope, Kayvon Beykpour ile Joe Bernstein tarafından geliştirilmeye başlanan mobil canlı yayın uygulamasıdır. Canlı yayın olayını bilenler Twitch yayınlarını mutlaka bilir. Periscope aslında mobil twitch uygulaması diyebiliriz.

26 Mart 2015'te Twitter tarafından satın alınan Periscope, iOS ve Android işletim sistemi destekli mobil cihazlarda kullanılabilmektedir. Uygulamanın Türkçe dil desteği de vardır. IOS ve Android uygulamasını periscope.tv adresinden veya marketten indirebilirsiniz.

Periscope'a Nasıl Üye Olunur?

İlk olarak uygulamayı telefonunuza indirin. Daha sonra Twitter adresinizle giriş yapmanızı isteyecektir. Twitter adresinizle uygulamaya izin ver diyerek giriş yapabilirsiniz. Daha sonra Periscope kullanıcı adınızı ve isminizi düzenleyebilirsiniz. Kısacası Periscope'a kayıt için Twitter hesabınız olması gerekiyor.

Periscope'a Nasıl Üye Olunur

Uygulama arayüzünde üç kısım var. En üstteki ilk kısım takip ettiğimiz kişilerin canlı yayınlarını ve 24 saat içindeki yaptıkları yayınları izleyebiliyoruz. İkincisi Dünya ikonlu olan kısımda ise Public olarak açılan tüm canlı yayınları listeler. İzlemek istediğinize tıklayıp canlı yayına bağlanabilirsiniz.

Üçüncü kısımda Twitter hesabınızdaki takipçilerden Periscope kullananlar listelenir. İsterseniz arkadaşlarınızı Periscope'dan da takip edebilirsiniz. Bu kısımda sağ alt köşede arama ikonu var, buraya aramak istediğiniz kişiyi yazarak Periscope hesabına ulaşabilirsiniz. Örnek: burakavcioglu olarak arattığınız zaman beni bulabilirsiniz, takip etmeyi unutmayın :)

Periscope burakavcioglu

Canlı Yayın Nasıl Yapılır?

Uygulamayı açtıktan sonra sağ alt köşede kırmızı kamera ikonu mevcut ona tıklayarak canlı yayın başlama ekranı gelir. Broadcast Title(Yayın Başlığı) kısmına yayınımızın adını yazıyoruz. altında üç tane seçenek var. İlki lokasyon seçeneği, bu seçenek için GPS özelliğini aktif etmeniz gerekir. Türkiye'den yayın yapanlara bunu işaretlemesini öneririm, bu sayede daha çok izleyici artıyor. İkincisi sadece sizi takip edenler bu yayını görsün. Üçüncü seçenek ise yayına başladığınız zaman Twitter'a canlı yayınınız başladı şeklinde Twet atar. Ayarları yaptıktan sonra Start Broadcast(Yayını Başlat) diyerek canlı yayına başlayabilirsiniz.

Periscope Canlı Yayın

Yayınınıza katılanlar sizi canlı olarak izleyip duyabilmektedir. İzleyiciler yayına mesaj atarak katılabilmektedir. Sizde bir yayıncı olarak mesajlara hem cevap verip hemde canlı yayınınızı yapabiliyorsunuz.

Yayın açarken herkesin görmesini istiyorsanız Public(Genel) olarak açın. Private(Özel) olarak açtığınız yayınlara sadece sizin seçeceğiniz takipçiler katılır ve o kişi veya kişilere özel bir yayın olur.

Periscope Video

Periscope'da çektiğiniz videolar kaydoluyor mu?

Yayını bitirdikten sonra, video tekrar izleyebilmek için (sadece 24 saat kalmak üzere) yüklenir. 24 saat sonra Periscope video dosyasına erişimi kaldırıyor. İsterseniz videonuzu "SAVE TO GALLEY"nbutonuna tıklayarak telefonunuza da kaydedebilirsiniz.

Ayrıca yayını bitirdikten sonra toplam kaç kişi yayınınıza bağlandı, Yayının başlama saati ve süresi, yayının kalitesi gibi bilgileri görebilirsiniz. Delete Broadcast diyerek de yayınınızı silebilirsiniz.

Periscope Kalp

Yayın sırasında atılan Kalpler

Yayın sırasında izleyiciler size yayınınızı beğendiği için ekrana dokunarak kalp yollar. Bu kalpler sizin Periscope hanenizde birikir. Ne kadar çok kalbiniz olursa canlı yayın açtığınız zaman global listede yukarı çıkmaya ve size daha çok izleyici gelmesini sağlayacaktır. Ne kadar fazla kalp atılırsa bir o kadar da tutulmuş demektir. Gelen kalpler için de izleyicilerinize teşekkür edebilirsiniz.

Periscope ilerleyen günlerde daha da popüler bir uygulama olacak. Periscope etiketi altındaki yazılarımı takip ederek uygulama hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. İyi yayınlar.

Yazar: Burak AVCI