1 Aralık 2014

Kısa, Uzun Dönem ve Yedek Subay Asker Adayları için Askerlik Başvuru Süreci

Askerlik Başvuru Süreci

Kısa, Uzun Dönem ve Yedek Subay asker adayları için şubeye başvuru sürecinden eğitim birliğine teslim sürecine kadar ki tüm süreci detaylı halde size bu makalede anlatacağım.

İlk olarak askere gitmeye karar veren özellikle yeni mezun arkadaşlar. Size en yakın Askerlik Şubesine giderek askere gitmek için başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerek. Ben 357. Dönem Kasım Celp olarak kayıt oldum. Hangi döneme en son başvuru tarihi ne zaman öğrenmek için size en yakın MSB Askerlik Şubesini telefonla arayarak bilgi alabilirsiniz. Ben Temmuz 2014'de şubeyi aradığımda 15 Ağustos 2014 tarihine kadar başvuru imkanımın olduğunu geç başvurmam dahilinde 358. Dönem Şubat Celp dönemine atacağını söylediler. Ertesi gün başvuru için şubeye gittim.

Şubeye gitmeden önce nüfus cüzdanınız, Üniversite mezunu iseniz Geçici Mezuniyet Belgeniz veya Üniversite diplomanız, Transkript belgenizi yanınızda götürünüz. Eskiden sınav vardı fakat benim dönemimden itibaren artık sınav yapılmıyor sadece Transkript belgesi isteniyor. Ayrıca Yabancı dil belgeniz (TOEFL,ÜDS,IELTS) varsa bunu da yanınıza götürünüz oraya üniversite ve bölümünüz yanında ek bilgi olarak yazıyorlar.

Askerlik şubesine gittiğiniz zaman belgeleriniz alınıyor ve işlem başlatılıyor. Benim önerim saban saat 09:00'da gitmeniz çünkü kimse olmuyor. Belge onayını Şube komutanı onayladıktan sonra size sağlık durumu ile ilgili bir belge veriyorlar. Gün içinde Aile Hekiminize gidip kağıdı imzalatıp getirmeniz isteniyor. Muayene işlemini artık asker değil Aile Hekimi yapıyor. Ertesi günde götürebilirsiniz fakat aynı gün içinde işleminizi yapıp bitirirseniz daha iyi olur. Ek olarak Genel Sağlık Sigortanız(GSS) borcunuz varsa borcunuzu ödeyin. Aile Hekiminde kontrol sırasında bir sorun çıkmasın.

Aile Hekiminden imzalı ve onaylı belgeyi aldıktan sonra tekrar şubeye gidiyorsunuz. Kısa dönem veya Uzun dönem, Komando olmak istiyor musun, Şehit veya Gazi yakınınız var mı gibi soruları size orada soracaklardır. Evet ve Hayır diyerek belgeyi şube görevlisi dolduruyor. Tekrar şube komutanı onay imzasını atıyor ve size askerlik başvuru süreciniz tamamlanıyor. Size bir BELGE veriliyor. Bu kağıdı saklayın Eğitim birliğine giderken de yanınızda olsun. Belgenin üzerinde Askerlik bilgileriniz yazıyor. Bende Celp Dönemi KASIM 2014, Statü Yedek Subay Adayı, Üniversite bilgilerim hepsi yazıyordu. Sizde de aynısı yazacak.

Sıra geldi sonuçların açıklanmasını beklemeye. Sonuçların ne zaman açıklanacağını size şube söylüyor veya İnternet üzerinden de tarihini öğrenebilirsiniz. 357. Kasım Dönemi 24 Ekim 2014'de açıklanmıştı. Siz Askerlik Şubesi başvurunuzdan sonra yapacağınız iş en yakın PTT şubesine giderek E-Devlet şifresi almaktır. PTT'den zarf şeklinde E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden üyeliğinizi onaylayın. Askerlik sonucunun açıklanacağı süreye kadar bekleyeceksiniz.

Askerlik Başvuru Süreci

Eğer Kısa dönem çıktıysa Eğitim ve Esas birliğiniz yazacaktır. Uzun dönem çıkanların genelde Esas birliği yazmaz gittikten sonra orada dağıtım yapılacaktır. Sonuçların açıklanma sürecine kadar sizinle aynı dönemde gidecek arkadaşlara Donanımhaber Kısa, Uzun ve Yedek Subay Adayları bölümünden ulaşabilirsiniz. Bana Kısa Dönem İzmir çıktı. Celp Dönemi 2 teslim tarihi ise 17-19 Aralık 2014. Şunu bilgi olarak vereyim ben 357. Dönemin hepsini Kasım olarak biliyordum fakat Celp gruplarının tarihleri farklı. Mesela 1. celp 3 Kasım'da teslim olurken yine aynı celp dönemi bazı arkadaşlar 15 Kasım'da teslim oldu. 2. Celp ise Aralık olarak belirlenmişti.

358. Şubat Dönemi için başvuran arkadaşlar Celp 2 sevk tarihi Mart ayı çıkarsa şaşırmasın 358. Dönem gidecekler Şubat ve Mart ayında dağıtımları yapılıyor çünkü. Gideceğiniz tarihte belli olduğu için sıradaki işleminiz PTT Kartınızı beklemektir. Sevk tarihine 20 gün kala evinize PTT kartınızın gelmesi lazım. Eğer sevk başlangıç yani birliğe katılış tarihinize 10 gün kala halen PTT kartınız gelmediyse 444 1 788 arayarak bilgi alabilirsiniz.

PTT Kart

PTT Kartınız geldiyse yine size en yakın PTT şubesine gidip PTT Kartınızı açtırmanız ve şifrenizi almanız lazım. PTT Kart şifresi açtırmak için şubeye gitmeden önce 2 adet kimlik fotokopisi yanınızda bulundurun. Şifrenizi aldıktan sonra PTT ATM cihazından yeni şifrenizi girin ve kartınızı kontrol edin. Bakiye sıfır gözükecektir. Gideceğiniz YOL Parası bu karta yatırılacaktır.

PTT kartımızı açtırdıktan sonra yapacağımız son işlem Sevk Belgemizi (Sülüs) çıkartmak olacaktır. E-Devlet üzerinden ASAL Sevk Başvuru adresine tıklayıp başvuru işlemine başlayabiliriz. Genelde Başvuru işlemi sevk tarihi başlangıçtan 15 gün önce E-Devlet üzerinde aktif oluyor. E-Devlet üzerinden Sevk Belgesini alamayanlar Başvurduğu Askerlik Şubesinden gidip alabilirler.

ASAL Sevk Başvuru

E-Devlete giriş yapıp www.turkiye.gov.tr/msb-asal-sevk-basvurusu adresinden ASAL Sevk başvuru işlemimizi başlatıyoruz. Yönergelere EVET yazarak işlemi tamamlıyoruz. Size PDF olarak SEVK BELGESİ (YÜSEM) dosyasını verecektir. Bunu bilgisayara indirin ve çıktısını alın.

YÜSEM (Sülüs) belgesinde PTT kartına 3-5 iş günü içinde yatacak yol parası, Gideceğiniz Eğitim birliğiniz, Katılacağınız tarih gibi bilgilerin hepsi yazmaktadır. Bene ilk açıklandığı gibi 17-19 Aralık yazıyor. Birliğe En erken 17 en geç 19 Aralık'ta teslim oluyoruz. Birçok arkadaş soruyor 18 Aralık'ta gitsem bir şey olur mu? Hayır gidebilirsiniz ama askerliğiniz 19 Aralık'tan itibaren başlıyor. Erken gidip işlemlerinizi Eğitim birliğinizde erken halledebilirsiniz.

YÜSEM

Eğitim Birliğinize gitmeden önce YÜSEM Belgeniz, Kimliğiniz, Şubede size verilen ilk BELGE, PTT Kartınız ve 200-300 TL Para ile gidiniz. Tabi yanınıza çantanızı da alınız. Çanta ve götürülecekler için ayrı bir konu açarım. Sülüs belgenizi aldıktan 3-5 iş günü sonra PTT'ye gidip PTT kartınız ile size verilecek olan yol parasını alın.

Ziraat Asker Kartı

Yine çokça sorulan sorulardan biride Ziraat Kartı. Askerde tüm para işleri için kullanacağınız Ziraat Banka kartı size Eğitim birliğinde verilecektir. Yanınıza aldığınız nakit parayı oradaki Ziraat ATM cihazından karta yatıracaksınız ve birlik içinde kantinden alacaklarınızı kart ile alacaksınız. Yanınızda ve Cüzdanınızda nakit taşımayın. Ayrıca üzerindeki IBAN numarasını ailenize vererek buraya para aylık para yatırılmasını da isteyebilirsiniz.

Eğitim birliğine(Acemi Birliği) teslim süreci bu kadar. Kısa dönemler acemi birliğini 21 günde yapıyor. 22-42 gün arası değişen sürelerde acemilik eğitimini gördükten sonra Esas Birliğinize yani "Usta Birliği"nize katılacaksınız.

Kısa Dönem askerlik 6 aydır. Her bir ay için 2 gün izin hakkınız olur. Kısa dönem askerliğiniz eğer hiç izin kullanmazsanız teslim olduğunuz tarihten sonra yaklaşık 5 ay on 17 gün sürer. Yedek Subaylık çıkarsa;  2.5 Aylık Eğitime tabi olacaksınız. Uzun dönem çıkan Yedek Subaylar 12 ay yapar ve maaş alır. Birde meslek çıkarsa maaş daha fazla alırsınız. Tabi Doğu bölgesindeki maaşlar batıya göre fazladır. Ben Kısa dönem için genelde yazdım uzun dönem bilgilerinin detaylarını İnternet üzerinden öğrenebilirsiniz.

357. Kısa Dönem ve Yedek Subay Topluluğu

Daha fazla bilgi için ASAL Bilgilendirme formunu okuyabilir veya şubeyi arayarak bilgi alabilirsiniz. Detaylı bilgi ve iletişim için DonanımHaber'deki grupları ve Dönemin Ana konusunu takip etmenizi öneririm. 357. Dönem Ana Konusu ve Facebook grubundan birçok bilgi edindim.