24 Mart 2014

Türkiye'de İnternet Servis Sağlayıcıların Pazar Payları


Son günlerde İnternet servis sağlayıcıları (ISS) her ne kadar internet yasaklarıyla gündemimize gelse de bu yazıda sizlerle 2011 ile 2013 yılları arasında ülkemizde faaliyet gösteren internet servis sağlayıcılarının kullanım istatistiklerini paylaşacağız.

BTK‘ya ait olan ve aşağıda detaylıca görebileceğiniz verilere göre TTNET yüzde 79,96‘lık pazar payı ile açık ara lider durumda. TTNET’i yüzde 11,29 ile Turkcell’in sahip olduğu Superonline takip ediyor. Üçüncü sırada yüzde 4,53‘lük bir oranda Doğan TV Digital yer alırken dördüncü sıradaki isim ise Vodafone.

Grafik üzerindeki rakamları detaylıca incelecek olursak; TTNET’in pazar payının 2011 yılından itibaren az da olsa  düzenli bir şekilde azaldığını görüyoruz. Paralel olarak Super online ise 2011′den geçen seneye kadar pazar payını neredeyse iki kat arttırmış durumda. Bu arada grafikteki tüm rakamların yalnızca web’i kapsadığını, mobil kullanımı içermediğini de belirtelim. (Veriler sabit interneti, yani xDSL, Fiber, Metro, FR, PLC, ATM vb. kapsıyor.)

BTK’nın kısa bir süre önce yayınladığı raporda dikkat çeken bir diğer rakam da fiber internet kullanımıyla alakalı. Şöyle ki son bir yılda fiber internet kullanımı yüzde 23,4 büyürken abone sayısı 1 milyon 193 bin 704′e ulaşmış. Toplam geniş-bant internet abone sayısıyla 32 milyonun üzerinde.