10 Şubat 2014

Popüler Indie Game: Flappy Bird

Flappy Bird

Son zamanların popüler mobil oyunu olan Flappy Bird, 2013 yılında Vietnam'ın baş kenti olan Hanoi'de Nguyễn Hà Đông tarafından geliştirilen ve GEARS Studios tarafından yayınlanan küçük bütçeli, bağımsız bir uçan kuş oyunudur. İlk olarak 2013 Mayıs ayında iPhone 5 için çıkarılmıştır. Daha sonra iOS6'e göre güncellenmiştir. Bugün ise hem IOS hem Android platformlarında oynana biliniyor.

Ocak 2014'de Amerika ve Çin'in  iTunes App Store listesinde en üst sırayı almıştır. Bir kaç ay sonrada UK App Store, Flappy Bird'ü "yeni Angry Birds"  olarak duyurmuştur. Ocak ayı sonunda ise App Store'da en çok indirilen uygulama olmuştur.

Flappy Bird'de Amaç
Oyunun genele amacı aslında çok basit. Tek yapmanız gereken, akıllı telefonunuz ekranına dokunarak kuşu havada tutup, ilerletmek. Tabi kuş havada ilerlerken  de yol üzerinde ki borulara dokunmamasıdır.  Eğer kuş bir engele takılırsa oyun sona eriyor. Yani amacınız hiçbir engele dokunmadan gidebildiğiniz kadar ileri gitmek. Kuş borular arasında geçtikçe oyuncu puan kazanıyor. Oyunun grafikleri ise size tanıdık gelebilir. Çünkü borular ve zemin grafikleri Super Mario World'ün dizaynlarından yapılmış.

Flappy Bird

Yapımı
Flappy Bird'ün yaratıcısı ve geliştiricisi Dong Nguyen. Oyundaki karaktere aslında  2012 yılında bir platform oyunu için tasarlanmıştır. Ancak daha sonra bu oyun iptal edilince böyle bir oyunda kullanılmıştır. Oyunun toplam yapım süreci 2-3 gün arasıdır ve geliştirici Dong Nguyen yapım sürecinde oyunun hiçbir yerinin zor olmadığı belirtiyor. Zaten oyunun tek boyutlu olması, basit oluşu ve çok tutulması ile birlikte birçok geliştirici şimdiden harekete geçti. Bu yazıdan sonra sizde bir Android geliştiricisi olmak istiyorsanız Android Geliştirme Ortamı Kurulumundan başlayabilirsiniz :)

Flappy Bird'de Tepkiler
Bu günlerde; uygulama için çeşitli eleştiriler yapılıyor. Bu eleştirilerin bazıları kullanıcı tarafından olurken bazıları da oyun sitelerinden geliyor. Bu eleştirilerden en çok dikkat çekeni ise; Huffington Post tarafından yapılan eleştiri "Oldukça rahatsız edici, zor ve sinir bozucu bir oyun. Sıkıcı grafikler ve düzensiz hareketler." şeklinde kendi düşüncelerini belirtiyor. Oyun sadece kötü yorumlar almıyor. Amongtech sitesinin yazarlarından Jenifer Whiteside ise "2014 yılında Candy Crush Saga'nın popülerliğinin üstünü örtebilecek bir oyun" şeklinde yorumunu dile getirmiş.

Genel olarak kullanıcılardan gelen tepkilerin başında oyunun zorluğu geliyor. Bir çok kullanıcı 5 puanı geçebilmek için yarım saat harcadıklarını belirtirken, Android'in iOS'a göre biraz daha kolay olduğunu söyleyenlerde var.

2014 yılında biranda bu kadar popüler olunca, doğal olarak oyun ve geliştirici hakkında bir çok olumsuz eleştiri yanında suçlamalar da yapıldı. Bunlarda bir tanesi geliştirici Nguyen'in popüler olması için bot kullandığı iddası. Bu suçlama Nguyen'e  The Daily Telegraph tarafından sordu ve oyunun yaratıcısı ve geliştiricisi Nguyen "İnsanların yaptığım uygulama için yaptıkları yorumların hepsini saygı ile karşılıyorum. Yapılan suçlamalara cevap vermeyeceğim. Ancak gerçekten böyle bir hile kullanmış olsam, Apple'ın bunu bulamayacağını ve uygulamanın aylar boyunca mağazada böyle durabileceğiniz gerçekten düşünüyor musun ? şeklinde cevap verdi.