13 Ekim 2013

Farklı RAM (bellek) Ayarları ve Frekansları

Farklı RAM (bellek) Ayarları ve Frekansları

Bilgisayarlarımız genelde fabrika çıkışlı standart 4GB Ram bellek olur. Bilgisayarı dahada hızlandırmak için ekstradan Ram takviyesi yapılır. Tabi Ram alırken MHz ve CL değerleri önemli. Örnek verecek olursak, bilgisayarımızda 4GB 1333MHz veya 1066MHz DDR3 Ram var. Biz 4GB 1600MHz DDR3 Ram alırsak, bilgisayar özelliklerine girdiğimizde 8GB Ram var olduğunu göreceksinizdir. Fakat 1600 MHz hızındaki Ram maalesef tam performans ile çalışmayacaktır. Düşük kapasiteli olan Ram belleğin gücü(özelliği) kadar çalışacaktır. Kısacası Ram bellekler aynı frekansta değillerse, büyük olan küçük olanın hızı kadar çalışacaktır.

Lenovo Z580 dizüstü bilgisayarım için 4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9 yüksek Performanslı RAM Bellek aldım. Z580'de ise 4GB DDR3 1600MHz CL11 fabrika çıkışlı Ram bellek var.

İkiside 1600MHz olduğu için hızları tutuyor. CPU-Z'den bakınca 798MHz yani 1596MHz ile çalışıyor. Fakat CL değerleri farklı. Birinin CL 9 diğerinin ise CL 11 olduğu için, bilgisayar düşük olanın yani CL 11 frekansını baz alarak çalışıyorlar.

Bu yüzden dizüstü bilgisayarınıza takviye Ram bellek alırken, ilk olarak ana kartınız hangi Ram bellekleri destekliyor ve var olan fabrika çıkışlı Ram belleğinizin MHz ve CL değerleri nedir? Bu özelliklere bakarak seçim yapın.

CPU-Z

Farklı RAM (bellek) Ayarları ve Frekansları

Neden CPU-Z gerçek değerin yarısını gösteriyor?

CPU-Z programını bilgisayarınızda açıp SPD kısmına gelin. Slot kaçtaysa Ram belleğinizi seçin. Max Bandwith değerini göreceksiniz. Bende yazan değer PC3-12800 araştırdım. Gerçekte bu Modül 1600MHz ve G/Ç yolunun saati 800MHz. CPU-Z bize G/Ç yolunun saati değerini gösteriyor. Bu yüzden CPU-Z'deki Memory kısmındaki değeri her zaman iki ile çarpın.

Aşağıdaki resimden PC3-12800 değerini görebilirsiniz veya DDR3 SDRAM sayfasından tüm Modüller için gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

DDR3 SDRAM

Son olarak şu bilgiyi de ekleyeyim. Normal Masaüstü bilgisayarlarda Bios'tan istediğiniz gibi Ram belleklerin voltaj ve MHz ayarları ile oynayabilirsiniz. Fakat yeni nesil Notebook'lar daki Bios ara yüzlerinde maalesef hiçbir Optimizasyon ayarı yok. Bu yüzden Dizüstü bilgisayarlarda Overclock veya Ram bellekler için Manüel Voltaj, MHz ayarı yapamıyoruz.

Burak Avcıoğlu