30 Eylül 2013

Lenovo IdeaPad Z580 Detaylı İnceleme ve Driver Dosyaları

Lenovo IdeaPad Z580 inceleme

Lenovo IdeaPad Z580 Notebook serisi benimde kullandığım ve tasarımı ile güzel bir dizüstü bilgisayardır. Metalik dizaynı ve Klavye tasarımı ile başarılı bir laptop dır. Klavye setinde sağ tarafta Num Lock ve rakam kombinasyonları mevcuttur. İşletim sistemsiz FreeDOS olarak geliyor. Önerdiğim OS Windows 7 Ultimate x64, asla 32 bit işletim sistemi atmayın performans alamazsınız.

Lenovo IdeaPad Z580

Lenovo IdeaPad Z580

İşlemci: Intel Core i5 3210M
İşlemci Hızı: 2.5 GHz Turbo Boost ile 3.1 GHz'ye kadar
Ekran Boyutu: 15,6' inç
Ekran Tipi: HD LED
Ekran Çözünürlüğü: 1366x768
Ekran Kartı (Anakart üzerindeki): Intel HD Graphics 4000
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GT 635M - 2GB Paylaşımsız (3. Alt-Orta Sınıf Grafik Kartı)
Max Ram Bellek Kapasitesi: 8 GB
Ram Bellek: 4GB DDR3-1600MHz CL11 (PC3-12800)
HDMI: Var
Ses Sistemi: Dolby Home Theater 4
Sabit Disk Kapasitesi: 500 GB SATA (5400 RPM) HDD
Optik Sürücü: DVD±RW DL
Wireless: 802.11n Wi-Fi
USB: 2 tane 3.0 + 2 tane 2.0 Mevcut
SSD Disk SATA 3.0 (6.0 Gbps) Desteklemektedir.

Windows 7 64 Bit Driver Listesi;
* Realtek Ses Sürücüsü (Ses)
* Intel Graphics Driver for 64-bit Windows (VGA Ekran Kartı)
* NVIDIA GeForce GT 635M x64 (NVIDIA Sitesinden İndirin)
* Intel Management Engine Interface (Yonga Kümesi)
* Intel Chipset Driver (Yonga Kümesi)
* Intel USB 3.0 Driver (USB Aygıtı)
* Touchpad Driver (Synaptics, Cypress) (Fare ve Klavye)
* Realtek LAN Driver (LAN Ethernet)
* Wireless Lan Driver (Intel, CyberTan, Liteon) (Kablosuz LAN)
* Realtek Card Reader Driver (Kamera ve Kart Okuyucu)
* Camera Driver (Chicony, Bison, Liteon) (Kamera ve Kart Okuyucu)
* Lenovo Energy Management Driver (Lenovo Enerji Yönetimi)

Ekstra(Zorunlu Değildir);
* BIOS Güncelleme
* Bluetooth Driver (CyberTan, Liteon) Bluetooth ve Modem (Bilinmeyen Aygıt: BCM20702A0)
* Intel Rapid Storage Technology (Depolama)
* Lenovo CapsLock ve Numlock OSD Sürücüsü (Lenovo CapsLock and Numlock OSD Driver) Ekranda CapsLock ve Numlock açık mı kapalı mı olduğunu gösterir.

1) Size önerim sadece Ekran Kartı GT 635M'i Nvidia'nın kendi sitesinden indirip kurmanız. Çünkü oradan indirirseniz en son ekran kart Driver versiyonunu yüklemiş olacaksınız.

2) Z580 alanlar ekstra performans artırmak için CL11 veya CL9 değerlerinde 4 GB DDR3 1600Mhz Bellek alabilirler. Z580 en fazla 8 GB destekliyor.

3) Ekran kartı GT 635M ise oyunlar için ideal bir ekran kartı. Company of Heroes 2, Battlefield 3 gibi oyunları sorunsuz çalıştırıyor. Yukarıda bahsettiğim Ram Bellek takviyesi ile de daha fazla performans alacaksınızdır.

4) Lenovo Z580 için kronik sorun genelde kullanılan malzemenin biraz kalitesiz olmasıdır. IBM, Lenovo markasını Çinli firmaya satıp donanım pazarından çekiliyorum demesinden sonra kalite düşmesi başladı. Menteşe kısmında bozukluklar ve monitör etrafındaki çerçevede gevşemeler olabiliyor. Kalitesiz bir plastik kullanılmıştır. Eski serilerinden örnek verecek olursak N500 gibi dayanıklı ve sağlam malzemeli değildir. Kullanıcıların en çok şikayet ettiği durumda malzeme kalitesizliği olmuş. Bu yüzden bilgisayarı taşırken, monitör kapağını açarken ve kullanırken hassas davranın.

5) Performans olarak iyi bir bilgisayar fakat ısınma fazla oluyor şeklinde çok şikayetler var. Bilgisayarın bulunduğu alanın sıcaklığına göre değişebiliyor bu durum. Ben çok fazla ısınma sorunu ile karşılaşmadım fakat Fanlar fazla çalışınca çok ses yaptığı kesin.

6) Bios ekranına giriş tuşu F2 tuşudur. Hızlı başlat ise F12'dir. Z580 için bir başka bilmeniz gereken ise arka kapağı sadece tek bir vidaya bağlıdır. Bu yüzden RAM, Harddisk veya temizlemek için arka kapakla birden fazla vida ile uğraşmanıza gerek yoktur. Sökmesi basittir ve tüm donanıma istediğiniz gibi müdahale edebilirsiniz.

Lenovo IdeaPad Z580

Lenovo IdeaPad Z580 HDD Kutusu (Caddy) ve SSD Harddisk Takmak

SSD Harddisk desteği bulunan Z580 için yapılan en çok donanımsal modifikasyon DVD Sürücü gözünü iptal edip yeni bir 128 veya 256 GB SSD Harddisk alıp, bilgisayarın kendi 500GB harddiskini HDD kutusuna (HDD Caddy) takarak DVD gözüne yerleştirmek. Bu işlem sayesinde ana harddisk SSD olup yedek harddisk 500GB Lenovo Z580'nin fabrika çıkışlı harddiski oluyor. Bu donanımsal değişiklikten sonra format atıp harddiskleri baştan biçimlendirmek ve bölümlendirmek gerekir.

Lenovo Z580 HDD kutusu Caddy

SSD operasyonundan sonra Windows'un Z580 için verdiği 5,9 puanı da artacaktır. Çünkü düşük puan alma sebebi diskimizin veri aktarım hızının düşük olmasıdır.

Lenovo IdeaPad Z580 SSD

Tüm detaylara Lenovo'nun Z580 tanıtım sayfasından da bakabilirsiniz. Aynı zamanda aşağıdaki adreslerden CPU ve Ekran Kartı sıralamalarını takip edip eşleştirme yapabilirsiniz.

Lenovo IdeaPad Z580 Fan Temizleme ve Toz Giderme

Lenovo IdeaPad Z580 Fan Temizleme - Toz Giderme

Lenovo Z580'de tüm driverları yükledikten sonra Başlat'a girin Tüm Programlardan Lenovo klasörüne gelip Energy Management'ı açın. Burada pil durumunuzu görebilir, dengeli veya yüksek performans olarak detaylı ayarları yapabilirsiniz. Ayarlardan Fan Vantilatörü kısmına gelip Başlat diyin. 5 dakika boyunca çalıştırmanız yeterli. Bu sayede bilgisayar fanını otomatik temizleyecektir.

Burak AVCI - Update: 11.09.2020