18 Şubat 2012

Turkcell T20 (u8650) En iyi Rom Hangisi? Custom veya Stok Rom

Turkcell T20 (u8650) En iyi Rom Hangisi? Custom veya Stok Rom

Blog yazılarıma gelen yorumlar genelde rom yükleme soruları. Herkesin telefona birden fazla rom atma çabasından sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim. Telefonuna rom atmak isteyen arkadaşlar bu yazımı okuduktan sonra karar versin. Birçok kişi custom romların görünümü ve temasından dolayı daha güzel diyip rom yükleme işlemine girişiyor. custom rom atarken önce telefonun boot ekranını değiştirmeniz lazım. Bu isleme overclock deniliyor. Fakat ben önermiyorum. overclok işlemi bilgisayardan telefonu usb ile bağlayarak yapıyorsunuz.

İşlem yaptığımız yer Windows ortamı, ufak bir sistem hatası veya yüklemenin hata verip durmasında telefonun işlemcisini yakarsınız. Sonra uğraş dur. Benim başıma gelmedi değil.  Sürum güncellemesi yaparken bilgisayarımda yükleme durdu ve Nokia N70 telefonumun işlemcisi yandı. Garantisi bittiği içinde direk çöpe gitti.

Overclock işlemini hadi diyelim ki basarıyla yaptınız. atacağınız custom rom Örnek(En iyilerden birdir): CyanogenMod Boot ekranından atacağınız için yüklemede sorun verirse rom dan dolayı telefon bir daha açılmaya bilir. Sonuçta bunlar custom rom stabil rom değiller. Kullandığımız telefonun donanım özellikleri zaten standart kullanılabilir bellek 160 MB. Turkcell ilk 2.3.5 sürümünü çıkardığında herkes acele şekilde rom atma veya turkcell yazılımında root olup onu kullanmaya çalışıyor. Turkcell'in rom yayınlamasından 2 ay sonra diğer stabil romlar çıkmaya başladı 2.3.5 bu yüzden Telefona her dakika rom atıp boşuna hem telefonunuza hem kendinize eziyet çektirmeyin.

Stabil ROM atmanızı her defasında öneriyorum çünkü hafıza kartından güncelleme şeklinde bu romu atıyorsunuz. Aşırı bir teknik detay olmadığı için kolay ve yükleme oldu ki yarıda kaldı veya hata verdi, telefonun pilini çıkarıp takınca telefonumuz eski halinde açılıyor ve tekrar rom atabilme şansımız oluyor. Overclok veya custom rom bu yüzden önermiyorum, çünkü hem yüklemesi tehlikeli hem de yükledikten sonra ki eksik ayarlar yüzünden kullanıcılar sıkıntı çekiyor. Stabil yani kararlı rom lar zaten U8650 için denenmiş rom lardır bu yüzden hata vermez.

Hangi rom daha iyidir sorusuna gelirsek; sürümü güncel olan stabil rom lar bana göre en iyidir. 2.3.3 spain toigo kullanıyorsunuz örmek olarak 2.3.5 Taiwan Stabil Rom çıktı bunu yükleyin fakat ben sürüm 4 olsun diye custom rom atayım demeyin çünkü her custom rom u8650 için özel üretilmiyor sıkıntı çekersiniz ve yükleme sırasında bir sorun oluşursa telefon zarar görür. ROM, belleğimizi ne kadar tasarruflu ve kasmadan kullanıyorsa en iyi stabil rom o dur. Peki ROM testlerini nasıl yapacağız. Temasına bakarak rom seçmemek için ne yapmamız lazım :)

u8650 Stabil rom attıktan sonra hiçbir şey yüklemden Root işlemini yapın ve Android marketten System Test adlı uygulamayı yükleyin. Uygulamada Bilgi (Information) kısmından telefonun tüm donanımsal bilgilerini öğrenebilirsiniz. Test kısmından tüm hepsini (Default) seçerek sistemi tarayın ve her stabil rom için çıkan puanı bu yazı altından paylaşın böylece hangi stabil rom daha iyi bu şekilde öğrenebiliriz.

Ben şuan 2.3.5 Taiwan Stabil Rom kullanıyorum ve sistemin verdiği puan: 2833 sizde diğer karalı rom ları veya varsa yükleyen custom romları bu yazı altında sistem puanları ile paylaşın. Bu sayede hangi ROM daha iyi öğrenebiliriz.

Son olarak şunu söyleyeyim, Stabil u8650 romlarını her zaman öneriyorum. Custom rom mecbur kalmadıkça kullanmayın. Zaten telefonunuzu gerekli sistem uygulamaları (SuperUser, Link2sd, SmartBar, Task Killer vb) veya temalar için Launcher yükleyerek daha güzel hale getirebiliyoruz. Custom rom daki tema güzel diye tutup overclock işlemi yapan adama deli derler :) bunun yerine indirin marketten güzel bir Launcher olsun bitsin. Umarım bu yazıdan sonra ROM işlemi için sorular azalır.

Burak Avcıoğlu