20 Ekim 2011

Turkcell T20 Telefonlarda Root Olmak ve SuperUser Yetkisi Vermek

Turkcell T20 Root Olmak ve SuperUser Yetkisi Vermek

T20 telefonumdaki Turkcell uygulamaları telefonumun yavaşlamasına neden oluyordu işlemci ve ram den yiyordu bende bu uygulamaları kaldırmak için biraz araştırma yaptım. ilk olarak Android Mate isimli marketten uygulamayı indirdim fakat uygulamayı kullanmak için önce superuser yani root yetkisi olmamız gerekiyormuş telefonumuzda. sonra araştırdım Turkcell T20 root olmak diye, buldum. Hemen update dosyasını SD karta attım sonra root işlemlerini sırasıyla yapmaya başlarken "Firmware uptade, step 1/2, unpacking!, uptade failed" hatası aldım ve ekran öyle kaldı ünlem işareti vardı ekranda dosya bulunamadı diye. 3-4 kez denedim fakat olmadı hepsinde bataryayı çıkar tak yaptım.

sonra araştırmalardan öğrendiğim kadarıyla Bizim bu telefonumuz Turkcell T20 aslında Huawei U8650 modelidir. Turkcell kendi ROM unu bu telefona yükletmiş ve Turkcell ROM u ile malesef root olanamıyor. yani kısacası bu dökümanı okuyorsanız önce T20 nize stok ROM yapmanız gerekir ondan sonra Root yetkisi almak için bu dökümandaki yönergeleri okumanız gerekir. Ben şahsen "Spain Yoigo" ROM unu attım sonra root olma işlemini gerçekleştirdim. Eğer ROM olayını yaptıysanız aşağıdaki yönergeleri artık yapabilirsiniz.

Ek bilgi olarak şunu da söyleyeyim; Telefonunuzu her ROM yüklediğinizde bir daha Root olma işlemini yapacaksınız. bir kere Root işlemi yaptıktan sonra yeni bir ROM yüklerseniz yaptığınız Root işlemi aktifliğini kaybeder.

1- Öncelikle "update.zip " dosyasını indirin.

2- İndirdiğiniz zip dosyasını açmadan, SD kartın herhangi bir yerine atın. Resimdeki şekilde attım ben sd kartımın içine sizde bu şekilde atın.

3- Telefonun ayarlarından, Ayarlar / Uygulamalar / Hızlı Önyükleme deki onay işaretini kaldırın.

4- Ayrıca telefonun ayarlarından, Ayarlar / Uygulamalar / Geliştirme / USB Hata Ayıklamasını devreye sokun
.
5- Telefonun açma/kapama tuşuna uzunca basın ve çıkan menüden KAPAT diyerek telefonu kapatın. ve sonra bataryayı çıkarıp geri takın.

6- Ve şimdi en önemli yere geldik, telefon kapalı ve herkesin tuşları yanlış bastığı yer. ses tuşunun tam ortasına basmıyoruz ses açma kısmı yani yukarıda kalan kısmına basılı tutuyoruz. Parmağınızı ses açma tuşundan kaldırmadan, telefonun açma/kapama tuşuna basın. İki tuşa beraber, takriben 5-6 sn kadar basılı tutun. ilk olarak Yoigo logosu gelecektir, Bekleyin sakın iki parmağınızı da tuşlardan çekmeyin hala bekleyin, 5-6 saniye sonra Mavi bir ekran gelecek en üst kısımda "Android system recovery" yazılı olan ekran. işte Recovery ekranımıza geldik, bundan sonrası zaten kolay.

7- Bu bölümde ses açma/kapama tuşu ile menulerde dolaşabilir, Telefonu açma/kapama tuşu ile seçim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 2. sıradaki "Apply update from sdcard" adlı menüye gelin ve Telefonun açma/kapama tuşuna bir kere basarak seçin.

8- "update.zip" dosyası dediğim şekilde resimdeki gibi attıysanız ekran görülecektir. ses açma/kapama tuşları ile dosyayı seçin ve telefonun açma/kapama tuşuna bir kere basın. Sonra yükle işlemi otomatik başlayacaktır.

Yönergeleri sırasıyla uygularsanız Yükleme sırasında aşağıdaki gibi yazılar çıkacaktır;
* Install /sdcard
* Finding update package
* Opening update package
* Verifying update package
* E:failed to verify whole-file signature
* E:signature verification failed
* Installation aborted.

9- Eğer işleminiz başarı ile sonuçlandıysa "Install complete. Enjoy! Install from sdcard complete." şeklinde uyarı almanız lazım.

10- Daha sonra "reboot system now" menüsünü seçerek telefonunuzu reboot edin.

11- Yüklenen uygulamalar kısmında "Superuser" uygulamasını görebiliyorsanız telefonunuz başarı ile rootlanmış bulunmaktadır. aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 26.02.2021